Η Γιώτα ρώτησε: Γεια σας.Θέλω κι εγώ να κάνω μια ερώτηση.Έχω ξηροφθαλμια τα τελευταία 2 με 3 χρόνια και το τελευταίο διάστημα είναι πολύ έντονη.Έχω θυροειδή που εχει ρυθμιστεί και υπάρχει πιθανότητα να έχω και σύνδρομο SJOGREN.Θα με βοηθούσε κάτι άλλο εκτός από σταγόνες;Ευχαριστώ.

Απάντηση:Αγαπητή Γιώτα,όταν λες σταγόνες τι ακριβώς εννοείς;Υπάρχουν σταγόνες τεχνητών δακρύων και σταγόνες αντιφλεγμονώδεις.Τα τεχνητά δάκρυα βοηθούν σε ήπιες περιπτώσεις ξηροφθαλμίας ενω οι αντιφλεγμονώδεις όπως το RESTASIS η το LOTEMAX σε πιο σοβαρές περιπτώσεις.Επίσης υπάρχουν τα προσωρινά βύσματα των δακρυικών πόρων που τοποθετούνται απο τον οφθαλμίατρο και εμποδίζουν την αποχέτευση των δακρύων.Υπάρχει αλλά όχι ακόμα στην Ελλάδα(υπάρχει δυνατότητα παραγγελίας) ενα στερεάς μορφής βιοδιασπώμενο ένθεμα μεγέθους κόκκου ρυζιού(LACRISERT) που τοποθετείται στο κάτω βλεφαρικό κόλπωμα και κρατάει το μάτι υγρό για ώρες.Δοκίμασε επίσης τροφές πλούσιες σε Ω3 λιπαρά οξέα όπως λιπαρά ψάρια,ξηρούς καρπούς η και συμπληρώματα διατροφής(κάψουλες ιχθυέλαιου) που υπάρχουν ενδείξεις ότι βοηθάνε.Επίσης αν συνυπάρχει βλεφαρίτιδα θα πρέπει να αντιμετώπιστεί γιατί επιβαρύνει την κατάσταση.Βασικό βέβαια παραμένει ο σωστός έλεγχος του αιτίου της ξηροφθαλμίας.
 
Η Κατερίνα ρώτησε:Γεια σας.Εχω βγαλει χαλαζιο στο αριστερο ματι και ο οφθαλμιατρος μου εδωσε εναν αφρο και μια αλοιφουλα.Μου ειπε να κανω την θεραπεια για 20 μερες πρωι βραδυ και θα περασει.Περασαν οι 20 μερες κι οχι μονο δεν περασε αλλα εβγαλα ενα μικρουλι και στο δεξι.Τελικα μου ειπε να κανω επεμβαση την οποια και τρεμω.Τοσο που προτιμω να μεινω με το χαλαζιο!Ποια ειναι η γνωμη σας;

Απάντηση:Αγαπητή Κατερίνα,η καλύτερη θεραπεία για το χαλάζιο όταν βρίσκεται στις πρώτες μέρες εκδήλωσής του(10-15 μέρες) είναι οι ζεστές κομπρέσες(με νερό και όχι με χαμομήλι) δύο φορές την ημέρα(πρωί-βράδυ).Εάν υπάρχει και βλεφαρίτιδα τότε μπορεί κανείς να δώσει και αντιβιοτική αλοιφούλα.Προσπάθησε να κάνεις τις κομπρέσες για μια εβδομάδα.Εάν το χαλάζιο δεν υποχωρήσει και είναι τόσο ενοχλητικό μπορούμε να το αφαιρέσουμε με μία πολύ απλή,εύκολη και ανώδυνη μικροεπέμβαση των 3 λεπτών.Περαστικά σου.
 
Ο Γρηγόρης Σκουλαριώτης ρώτησε:Γειά σας.Θέλω να μάθω γιατί βλέπω αυτά τα μυγάκια.Είμαι 25 ετών.Πρωτοεμφανίστηκαν όταν ήμουν φαντάρος.Μετά απο εξέταση στο νοσοκομείο μου είπαν ότι δεν έχω τίποτα και ότι εχω 99.9% όραση στο ένα μάτι και 98.9% στο άλλο.Εγώ όμως συνεχίζω να τα βλέπω.

Απάντηση:Αγαπητέ Γιώργο,αναζήτησε στις προηγούμενες ερωτήσεις αυτήν με τον τίτλο "Αποκόλληση υαλοειδούς-Μυγάκια" και η απορία σου θα λυθεί.Είναι η ίδια περίπτωση με την δική σου.
 
Ο Νίκος Μάτρακας ρώτησε: Γειά σας.Εχω στραβισμο στο αριστερο ματι,αλλα και το δεξι μου ματι "φευγει"οταν το αριστερο κοιταει ευθεια.Η οραση μου ειναι 100%.Θα ηθελα να ρωτησω αν διορθωνεται, απο αισθητικης πλευρας,με επεμβαση και ποσο κοστιζει.Εχω ασφαλιση ΙΚΑ.

Απάντηση:Αγαπητέ Νίκο,απ ότι καταλαβαίνω το πρόβλημά σου ονομάζεται επαλλάσων στραβισμός.Βεβαίως και διορθώνεται με επέμβαση πολύ ικανοποιητικά.Το ΙΚΑ καλύπτει ένα μέρος απο την δαπάνη της κλινικής.Θα προτιμούσα όμως να είχαμε μία ιδιαίτερη επικοινωνία με τηλέφωνο η e-mail σχετικά με το κόστος της επέμβασης.
 
Η Ελενα Ανδρεου ρώτησε: Εχω κοριτσάκι 4 χρονών και πριν 6 μήνες παρουσίασε στραβισμό στο δεξί της μάτι(εσωτροπία).Αφού βάλαμε γυαλιά (υπερμετρωπίας) και κλείσαμε το ματάκι με πάτσες για 2 μήνες περιπου, η οφθαλμίατρος που την παρακολουθεί μας είπε ότι έχει σταθεροποιηθεί η όραση της και ότι αν παραμείνει έτσι για 2 μήνες σημαίνει ότι μπορούμε να προχωρήσουμε σε επέμβαση. Είναι πολύ νωρίς για συμπεράσματα ή όχι;

Απάντηση:Αγαπητή 'Ελενα,το αν θα προχωρήσετε σε επέμβαση η όχι εξαρτάται απο το αν η κορούλα σου στραβίζει ακόμα και αν φοράει τα δυνατότερα γυαλιά είτε κοιτώντας μακρυά είτε κοιτώντας κοντά.Θα πρέπει να εξαντληθούν τα περιθώρια διόρθωσης του στραβισμού με γυαλιά, είτε απλών είτε διπλοεστιακών, ανάλογα με το πρόβλημα, προτού καταφύγει κανείς στο χειρουργείο.Το θέμα της όρασης δεν έχει να κάνει με το χειρουργείο παρά μόνο με την επιτυχή κάλυψη του καλού ματιού,πράγμα που απ ότι καταλαβαίνω κάνατε ήδη.'Ισως μία δεύτερη προσπάθεια με κυκλοπληγία(σταγόνες) για αποκάλυψη όλου του ποσού υπερμετρωπίας θα άξιζε τον κόπο,εάν το παιδί εξακολουθεί να στραβίζει με τα γυαλιά του.
 
Η Εύα Μποδισοπούλου ρώτησε:Γειά σας.Ενδιαφέρομαι να κάνω laser στα μάτια μου.Έχω μυωπία 2.75 στο ένα και 3.25 στο άλλο.Θα ήθελα να μάθω σε τι τιμή είναι περίπου η επέμβαση.Ευχαριστώ.
 
Απάντηση:Αγαπητή Εύα,οι μέθοδοι επέμβασης που χρησιμοποιούμε για να διορθώσουμε την μυωπία σου, είναι αυτή τη στιγμή η PRK,η LASIK και η FEMTOSECOND LASIK.Ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του κάθε κερατοειδούς,που είναι το σημείο του ματιού που γίνεται η επέμβαση,επιλέγουμε την καλύτερη μέθοδο απο τις τρείς.Έτσι και η τιμή της επέμβασης κυμαίνεται απο 1500 έως 1800 ευρώ επειδή κάθε επέμβαση απαιτεί και διαφορετικό εξοπλισμό και αφορά και τα δύο μάτια.Στο κόστος αυτό περιλαμβάνονται οι προεγχειρητικές και μετεγχειρητικές εξετάσεις.Μόνο μετά την προεγχειρητική σου εξέτασή σου θα μπορούσα να σου πω ακριβώς πόσο θα σου κοστίσει η επέμβαση.
 

Ο Σορωτος Στέλιος ρώτησε:Γειά σας.¨Εχω στο δεξί μου μάτι την πάθηση της τεμπελιάς και μυωπία γύρω στο 2.5 με 3 και θέλω να μάθω εαν υπάρχει θεραπεία,και εαν ναι πόσο τις εκατό έχει επιτυχία.

Απάντηση:Αγαπητέ Στέλιο,προφανώς εννοείς ότι το δεξί σου μάτι δεν βλέπει τόσο καλά όσο το αριστερό(τεμπέλικο μάτι) έστω κι αν φοράει γυαλί η φακό επαφής.Η μυωπία που έχεις αντιμετωπίζεται εύκολα με laser επέμβαση.Δηλαδή δεν θα χρειάζεται να φοράς γυαλιά για να βλέπεις καθαρά.Η μειωμένη όμως όραση του δεξιού σου ματιού(η τεμπελιά) θα βελτιωθεί μόνο λίγο.Αυτό το μάτι δηλαδή θα βλέπει λίγο καλύτερα αλλά πάντα θα βλέπει λιγότερο απο το αριστερό.Το ποσοστό επιτυχίας της επέμβασης είναι 100% με τα σύγχρονα μηχανήματα.
 
Ο Γιάννης Παπαδόπουλος ρώτησε:Καλησπέρα σας και καλή χρονιά. Θα ήθελα να μου πείτε τη γνώμη σας σχετικά με την περίπτωση μου ή να κλείσουμε ένα ραντεβού προκειμένου να με δείτε από κοντά.Το ιστορικό μου περιλαμβάνει κάθετο και οριζόντιο στραβισμό στο αριστερό μάτι σε συνδυασμό με πτώση βλεφάρου. Για αυτά έχουν γίνει 4 επεμβάσεις στο αριστερό ματι και μια επέμβαση στο δεξί τα οποία έχουν διορθώσει το αρχικό πρόβλημα αν και εξακολουθώ να έχω περιορισμένη όραση από το συγκεκριμένο μάτι εξαιτίας των πολλών επεμβάσεων. Επίσης εδώ και 10 περίπου χρόνια εμφάνισα κερατόκωνο στο ήδη επιβαρυμένο αριστερό ματι. Είμαι 25 ετών και χρειάζομαι τη γνώμη ενός ειδικού που έχει εμπειρία σε στρατιωτικά θέματα διότι βρίσκομαι ένα βήμα πριν φύγω στο εξωτερικό για το διδακτορικό μου και θέλω να δω τι θα ισχύσει με τη στρατιωτικές μου υποχρεώσεις.Και πάλι καλή χρονιά να έχουμε.

Απάντηση:Αγαπητέ Γιάννη,συγγνώμη καταρχήν για την καθυστερημένη απάντηση που οφείλεται σε προσωρινή διακοπή στην ευρυζωνική μου σύνδεση.Απ ότι μπορώ να καταλάβω έχεις περιορισμένη όραση στο αριστερό μάτι και κανονική στο δεξί με συνύπαρξη κερατόκωνου στο αριστερό.Με αυτά τα δεδομένα κρίνεσαι όσον αφορά την καταταξή σου στο στρατό ως "Σωματική Ικανότητα Ι4".Θα μπορούσες επιπρόσθετα να πάρεις ανάλογα με την συγκεκριμένη περίπτωση και αναβολή στην κατάταξή σου μέχρι και δύο χρόνια.Εάν θέλεις πιο συγκεκριμένες οδηγίες ως προς την περίπτωσή σου επικοινώνησε μαζί μου.
 

Ο Γιώργος ρώτησε: Καλησπέρα.¨Ενας ξεροκέφαλος φίλος μου δεν προσέχει καθολου τους φακούς του και τα μάτια του, τους φοράει πάνω απο μήνα, μπορεί να φτάσει μέχρι 2-3 μήνες χωρίς να τους βγάλει καθόλου!!! Το πρόβλημα είναι πως δεν ακούει κανέναν, οτι είναι επικίνδυνο. Τι ζημιά μπορεί να πάθει; Θέλω να του δείξω την απάντηση σας, μπας και βάλει μυαλό! Ευχαριστώ!

Απάντηση:Αγαπητέ Γιώργο,η κακή υγιεινή των φακών επαφής όπως την περιγράφεις όντως μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα των ματιών.Η πιθανότητα ο φίλος σου να αντιμετωπίσει πρόβλημα με μόλυνση του κερατοειδούς χιτώνα είναι πάρα πολύ αυξημένη.Η μόλυνση του κερατοειδούς η αλλιώς μικροβιακή κερατίτιδα είναι μια σοβαρή κατάσταση η οποία εάν προκύψει στην καλύτερη περίπτωση το μάτι θα καταλήξει να βλέπει λιγότερο απο το κανονικό και στην χειρότερη θα καταλήξει τυφλό!Επειδή φαντάζομαι ότι ο φίλος σου είναι νέο άτομο θα έλεγα ότι η στάση του απέναντι στα μάτια του ισοδυναμεί με αυτήν της ρωσικής ρουλέτας.Αν μη τι άλλο όμως, έχει καλούς φίλους.Ελπίζω να βοήθησα.
 
Η Μαριάνα Κάβουρα ρώτησε:Τι είναι η αλλοίωση βυθού;

Απάντηση:Στην Οφθαλμολογία όταν λέμε βυθό εννοούμε τον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού δηλαδή έναν υμένα που αποτελείται απο νευρικές ίνες που είναι υπεύθυνες για την αίσθηση της όρασης.¨Οταν υπάρχει κάποια αλλοίωση στον αμφιβληστροειδή και ανάλογα απο την εντόπιση και της έκταση αυτής της αλλοίωσης προκύπτει μικρό η μεγαλύτερο πρόβλημα στην όραση του ματιού.Υπάρχει ένας ολόκληρος τομέας της Οφθαλμολογίας που μελετάει αυτές τις αλλοιώσεις του βυθού.Εάν μπορούσες να γίνεις πιο συγκεκριμένη σχετικά με αυτήν την αλλοίωση θα μπορούσα ίσως να σε πληροφορήσω καλύτερα.
 
Σάββατο, 20/09/2014